Friday, 29 March 2013

Dr. Saeed Ramadhan dalam Kenangan

Allahyarham Dr Saeed Ramadhan Al-Bouti

Baru-baru terdengar berita tentang kematian seorang ulamak besar Syria yang disegani dunia akan keilmuan beliau yang hebat, terlalu banyak sumbangan beliau terhadap dunia Islam dan keilmuan Islam, banyak buku beliau yang sempat saya baca, penuh dengan mutiara-mutiara ilmu.

Beliau meninggal dunia dibom dalam satu letupan ketika mana sedang mengajar di sebuah masjid di Damascus, Masha Allah beliau meninggal dunia ketika mana sedang menyebar ilmu Allah SWT. Sehingga sekarang masih diselidik pembunuhan beliau, sama ada dilakukan oleh tentera kerajaan atau pun tentera pembebasan.

Antara buku-buku beliau yang menjadi tinta emas buat umat Islam:

1. Fikh Seerah.
2. Islam dan Permasalahan Para Pemuda
3.Aqidah Islamiyah dan Pemikiran Kontemporari
4.Jihad Fil Islam
5. Sistem Ketamadunan Manusia dalam Al-Quran
6. Kemanusian dan Keadilan Allah di bumi

dan banyak lagi kitab-kitab karangan beliau. kehidupan beliau disumbangkan untuk Islam, walaupun ada beberapa Ijtihad beliau tentang revolusi Syria tidak disetujui, kita sebagai umat Islam seharusnya mencintai para ulamak dan cendiakawan-cendiakawan Islam, kerana mereka yang memberi tunjuk ajar kepada kita tentang Deen Allah dan mendekatkan kita pada manhaj Rasulullah SAW.

Moga Allah SWT merahmati beliau dan meletakkan beliau di tempat yang Allah janjikan buat orang-orang mukmin. Semoga Allah menyegerakan kemenangan buat umat Islam di bumi Syam dan dijauhi daripada fitnah-fitnah yang sedang berlaku.

Video ucapan terakhir beliau. Benar-benar menyentuh jiwa.

No comments:

Post a Comment